agenda

Webinar Sturing in Transities: Hoe dan? Nou zo!

13 Nov, 2020

 
Welcome to the transition twenties: the decade in which (almost) everything about our daily lives will change. But what is the role of government in transitions in mobility, the (circular) economy and climate adaptation? From earlier research we know that that requires a combination of build-up, change, continuation and phase-out. But how? And what dynamic is required when? Should  government put pioneers in the driver’s seat, is it a matter of cooperation, or do some domains mostly require ‘legislating’ or ‘performing’ government?
 
(event description continues in Dutch)
 
We nodigen alle bestuurders, beleidsmakers, transitiepioniers en betrokken burgers uit die wij kennen (of nog niet kennen) voor een interactieve webinar hierover – op vrijdag 13 november van 15:00-17:00. Aanleiding is het onlangs gepubliceerde rapport ”Sturing in transities: een raamwerk voor strategiebepaling”. Praat, luister, discussieer en borrel je mee? Hier vind je de slides!
 
Op vrijdag 13 november staan wij uitgebreid stil bij het onlangs verschenen rapport “Sturing in Transities” dat DRIFT samen met de Nederlandse School voor Openbaar bestuur NSOB heeft gemaakt in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat
 
Het rapport presenteert een raamwerk voor strategiebepaling dat eenvoudig en relatief snel toepasbaar is in de beleidspraktijk. We baseren dit raamwerk op twee modellen die los van elkaar al veel in gebruik zijn binnen de overheid, maar die nog weinig in verbinding met elkaar zijn gebracht: de X-curve zoals ontwikkeld door DRIFT en het sturingskwadrant zoals ontwikkeld door de NSOB.
 
In opdracht van het ministerie van I&W hebben we dit raamwerk toegepast op de domeinen mobiliteit, klimaatadaptatie en circulaire economie. Kort lichten we onze resultaten toe, om vervolgens met jullie in gesprek te gaan: wat laten deze resultaten nu zien over de staat van transitie in Nederland, en de rol van de Rijksoverheid hierin? Hoe heeft dit betrekking op jouw werkzaamheden en vakgebied? Herken jij de resultaten of zie je juist verrassende verschillen? En, last but not least, wat kunnen we nu doen om gewenste transities te versnellen en richting te geven?
 
We verzamelen de prangendste vragen en verrassendste inzichten, om Derk Loorbach, directeur DRIFT, en Martijn van der Steen, adjunct-directeur en co-decaan NSOB,  vervolgens het vuur aan de schenen te leggen: wat zien zij als de belangrijkste volgende stap in de richting van gewenste transitie?
 
Inschrijven doe je hier
Inschrijven is gratis, kan op elk moment, en gaat via dit formuliertje. Na inschrijving krijg je meteen de link naar de Zoom-sessie op je scherm (en de optie die toe te voegen aan je Google- of Outlook-kalender). Ook ontvang je een bevestigings-e-mail met daarin de Zoom-link.
 
Op het programma
Hieronder vind je een voorproefje van het programma.

 • 15:00-15:15 Welkom, introductie “Van staat naar sturing” door Gijs Diercks (DRIFT)
 • 15:15-15:30 Stelling nemen met Martijn van de Steen (NSOB) en Derk Loorbach (DRIFT)
 • 15:30-15:55 Deelsessies met verdieping en discussie over de verschillende domeinen
  A) Mobiliteit – met Sophie Buchel
  B) Klimaatadaptatie – met Nena Bode
  C) Circulaire economie – met Gijs Diercks
 • 15:55-16:05 Terugkomen & pauze
 • 16:05-16:30 Panel met Suzanne van den Bosch (Ministerie I&W), Martijn van de Steen, Joren Scherpenisse (NSOB) en Derk Loorbach (DRIFT) aan de hand van vragen uit de deelsessies
 • 16:30-17:00 De nazit. Pak thuis een drankje, en praat na met andere deelnemers en aanwezigen van DRIFT/NSOB