agenda

Kansen voor de bestaande stad: Groepsdynamiek in veranderingsprocessen

25 May, 2018

VvE’s zetten eerste stappen naar een energieneutraal gebouw of gasloze wijken: de noodzaak én kansen zijn duidelijk. Hoe komen deze groepen echter in beweging, en hoe worden de besluiten en nieuwe keuzes gemaakt die nodig zijn voor verandering? In het vierde college van de reeks Energietransitie als kans voor de bestaande stad gaan we onder leiding van Arienne Klijn op deze vragen in.

Neem jij gemakkelijk een besluit? En hoe vergaat het je als je met een groep een knoop moet doorhakken? Wat kan groepsleden helpen zich in te spannen om tot een besluit te komen dat de groep dient, in plaats van het eigen belang? Wat kan een mens ertoe bewegen de eigen zin en wil opzij te zetten opdat een andere keuze voorrang krijgt?

In dit interactieve college daagt Arienne Klijn je uit dieper door te dringen tot de kern van besluitvaardigheid. Arienne is onder andere organisatie-adviseur, docent en trainer, is is gespecialiseerd in leiderschap en samenwerking. Met behulp van theoretische elementen uit het systeemdenken en relevante psychologische kennis zet Arienne mensen en groepen aan tot reflectie en geeft ze ruimte voor inspiratie, met als doel de gezamenlijke besluitvorming te doorgronden en te bevorderen.

Discussie
Hoeveel invloed hebben de overheid en adviseurs op de besluitvorming van groepen bewoners?

College- en discussiereeks
Deze bijeenkomst maakt onderdeel uit van een reeks van 7 open toegankelijke bijeenkomsten verspreid over 2018, rondom het thema Energietransitie als kans voor woningverbetering. De reeks wordt georganiseerd door Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en DRIFT’s Transition Academy. Iedere bijeenkomst zal een deskundige uit de praktijk een (deel)thema uitlichten. Aansluitend hieraan is er een lunch en mogelijkheid tot een verdiepende, gefaciliteerde discussie. Lees meer over de reeks.

Voor wie?
De transitieopgave binnen de bestaande bouw vraagt om samenwerking tussen veel verschillende partijen. Ben jij een stedenbouwkundige, architect, ambtenaar, ondernemer of beheerder die graag meedenkt over de effecten van de energietransitie op de gebouwde omgeving en jouw rol in deze maatschappelijke opgave? Meld je dan voor de reeks of voor afzonderlijke bijeenkomsten.

Aanmelden
Ben je geïnteresseerd in deelname? Meld je hier aan aan voor deze bijeenkomst of voor de gehele reeks. Voor vragen of opmerkingen kun je mailen naar coördinator Mimi Slauerhoff.

Kansen voor de bestaande stad: Groepsdynamiek in veranderingsprocessen